קורסים בישראל
 
 

יאן מזרחי מסביר על ההבדלים בין לימודי אוסטאופתיה בארץ ובחו"ל

 
 

אוסטאופתיה היא התמחות רפואית מבוססת על העיקרון שהגוף הוא מערכת שלמה, וכי תפקוד תקין של כל חלקי הגוף הינו חיוני לבריאות הכללית. מטרת הטיפול האוסטאופתי היא לזהות ולתקן הפרעות בתפקוד של המערכת השלד והשרירים, האיברים הפנימיים והמערכת העצבית. טיפול אוסטאופתי יכול לסייע במגוון רחב של כאבים, לרבות: כאבי גב, צוואר, ראש, שרירים, מפרקים, בעיות נשימה, פוריות ועיכול. הטיפול האוסטאופתי מתאים למבוגרים, לילדים ואף לתינוקות ונשים בהריון.

בארץ, אוסטאופתיה היא מקצוע יחסית חדש יחסית, ועדיין אינו מוכר על ידי משרד הבריאות.

בחו"ל, לעומת זאת, אוסטאופתיה היא מקצוע מוכר ומכובד, וישנם אוסטאופתים רבים המקבלים הכשרה אקדמית מלאה.  ד"ר  יאן מזרחי הוא מומחה לכאבים ובעיות אורטופדיות, מוביל את תחום האוסטאופתיה כבר למעלה מעשור. הוא בוגר אוניברסיטת C.O.P ומרצה עולמי בתחום. ביקשנו ממנו להסביר על ההבדל בין תפיסת המקצוע ואופן לימוד המקצוע בארץ ובחו"ל.

תפסנו את האוסטאופת יאן מזרחי לראיון קצר בו הוא ישפוך קצת אור על כל מה שקשור בלימודים ובהכשרה של אוסטאופתים בארץ ובחו"ל.

ד

מהם ההבדלים בתפיסת המקצוע ואופן לימוד המקצוע בארץ ובחו"ל?

יאן מזרחי מסביר כי ההבדל העיקרי הוא בכך שבארץ, אוסטאופתיה נתפסת עדיין כמקצוע אלטרנטיבי, בעוד שבחו"ל היא נחשבת לחלק אינטגרלי ממערכת הבריאות. בנוסף, בארץ, אוסטאופתים מקבלים הכשרה קצרה יחסית של 4 שנים, בעוד שבחו"ל, אוסטאופתים מקבלים הכשרה אקדמית מלאה של 5-7 שנים. 

"בצרפת אוסטאופת מתחיל את הלימודים בשנה הראשונה יחד עם לימודי הרפואה עם אותו חומר מקצועי, ותנאי הקבלה זהים לרפואה. לומדים מנקודת המבט של רפואה רגילה איך לטפל בכל בעיה באמצעות אוסטאופתיה"

מהי בדיוק אוסטאופתיה וכיצד מתבצע הטיפול?

יאן מזרחי: "הטיפול האוסטאופתי מתבצע באמצעות טכניקות ידניות שונות, המתמקדות בתנועתיות של המפרקים, השרירים והרקמות הרכות. האוסטאופת משתמש במגוון טכניקות, ובהן מניפולציות כגון:לחיצות, מתיחות או מניפולציות שונות של המפרקים, השרירים והרקמות הרכות. בנוסף נעשה שימוש בעיסויים עמוקים של השרירים והרקמות הרכות וטיפול בנקודות רגישות בשרירים. כמו כן נעשה שימוש בטכניקות קרניו-סקראליות -  טיפול בעצמות הגולגולת והמוח."

איזה הסמכות צריך כדי להיות אוסטאופת?

ההסמכה הדרושה כדי להיות אוסטאופת משתנה ממדינה למדינה. בישראל, לדברי יאן מזרחי אין הכרה מלאה באוסטאופתיה על ידי משרד הבריאות, ולכן אין הסמכה אחידה לכלל האוסטאופתים. עם זאת, ישנם מספר מוסדות לימוד בישראל המציעים קורסים להכשרת אוסטאופתים. הקורסים הללו נמשכים בדרך כלל 3-4 שנים, וכוללים לימודי תיאוריה ותרגול מעשי.  בסיום הלימודים, התלמידים ניגשים לבחינות הסמכה מטעם המוסד הלימודי בו למדו. חשוב לציין שבתום הלימודים בארץ, מי שעובר את המבחנים, יקבל תעודת D.O, אך הסמכה זו אינה מקבילה לצרפת.

מה כוללים לימודי אוסטאופתיה בחוץ לארץ? 

לימודי אוסטאופתיה בחו"ל הם הדרך היחידה לקבלת התואר "דוקטור לאוסטאופת" (D.O), אשר מוכר במדינות רבות בעולם, כולל באירופה ובארצות הברית. בישראל, התואר אינו מוכר על ידי משרד הבריאות, ולכן פה זה נחשב מקצוע אלטרנטיבי. 

אוניברסיטת C.O.P בצרפת היא אחת ממוסדות הלימוד המובילים בעולם בתחום האוסטאופתיה. הלימודים באוניברסיטה זו נמשכים כ-7 שנות הכשרה, והם כפופים לתקנים קפדניים של מערכת החינוך הצרפתית. הלימודים כוללים לימודי תיאוריה ותרגול מעשי, סטאז' מעשי של מספר שנים, ומבחנים מקצועיים כפי שעבר יאן מזרחי במסלול הלימודים בצרפת.

דיפלומה של יאן מזרחי

באילו מוסדות בארץ ניתן ללמוד לימודי אוסטאופתיה? 

יאן: "בישראל, ניתן ללמוד לימודי אוסטאופתיה במספר מוסדות, כולל המרכז הישראלי לאוסטאופתיה, המכללה האקדמית בוינגייט ומכללת רידמן. הלימודים במוסדות אלו נמשכים בדרך כלל 3-4 שנים, והם כוללים לימודי תיאוריה ותרגול מעשי בתחומים אנטומיה ,פיזיולוגיה, ביומכניקה, פתולוגיה, פתולוגיה אוסטאופתית וטיפול אוסטאופתי. לימודי אוסטאופתיה כרפואה משלימה הם לימודים קצרים יותר מאשר לימודים אקדמיים מלאים בתחומי הרפואה והבריאות, כפי שנעשה בחו"ל. בנוסף, הלימודים בישראל כוללים פחות שעות לימוד מעשיות מאשר הלימודים בחו"ל."

 

אז איך ההבדלים בהכשרה ובהכרה משפיעים על  השתלבות אוסטאופת בישראל לעומת אוסטאופת בחו"ל?

 

יאן: "ההבדל העיקרי בין השתלבות אוסטיאופת בישראל לאוסטאופת בחול הוא ההכרה המקצועית של האוסטאופתיה. בצרפת, האוסטאופתיה היא מקצוע מוכר ומוערך והאוסטאופתים הם חלק אינטגרלי ממערכת הבריאות. בישראל, האוסטאופתיה היא עדיין מקצוע יחסית חדש, והיא אינה מוכרת באופן מלא על ידי משרד הבריאות.

בצרפת, למשל, אוסטאופת  הינו חלק בלתי נפרד מהצוות בחדרי לידה.  מיד עם יציאתו של התינוק  לעולם,  חלק מפרוטוקול הטיפול הוא טיפול אוסטאופתי מיידי.  האוסטאופת  בודק  את השלד, את מערכת העיכול ואת הלסת.  זאת היות ששרירים מכווצים בלסת ובצוואר  גורמים ליניקה לא יעילה,לבליעת אוויר שיוצרת גזים אצל התינוק. עוד דוגמא למרכזיותו של האוסתאופת בצרפת היא התערבותו לאחרי ניתוח בהרדמה מלאה.  כשמתפוגגת ההרדמה מחכים שמערכת העיכול תחזור לפעילות תקינה. אוסתאופת דואג שכל המערכת תחזור לתפקוד חזרה בצורה מהירה. ללא התערבות של האוסתאופת לוקח יותר זמן עד שמערכת העיכול חוזרת לפעילות תקינה מלאה."

לסיכום ,ההכשרה האקדמית הארוכה בחו"ל מקנה לאוסטאופתים ידע ומיומנות רחבה יותר, המאפשרת להם לתת טיפול יעיל וממוקד יותר, והם מסוגלים לאבחן ולטפל במגוון רחב יותר של בעיות רפואיות. כדי לקדם את התחום בארץ יש לקוות שמשרד הבריאות יכיר בקרוב במקצוע האוסטיאופתיה ובהתאם מוסדות הלימוד יעניקו הכשרה מקיפה ומקצועית יותר. 

למידע נוסף, עדכונים וסיפורי הצלחה באמצעות טיפולי אוסטאופתיה הרשמו עוד היום לערוץ היוטיוב ד"ר יאן מזרחי, או היכנסו לאתר יאן קליניק.

Valig XHTML 1.0